Recepty

Kolumbijská kokosová rýže

pro 2 osoby

Jednoduchá a báječně chutná rýže, skvělá příloha k rybě, masu nebo zelenině.

 

Ingredience: ½ šálku rýže (Basmati, či jiná Vámi oblíbená rýže)

1 pol. lžíce Panenského kokosového oleje

špetka soli

1 stroužek česneku, rozdrtit

1 pol. lžíce hnědého cukru

1 šálek vody

 

Olej a cukr rozpustíme v hrnci, přidáme česnek a vše dobře mícháme tak dlouho až cukr ztmavne a zhrudkovatí. Poté přidáme rýži, vodu a sůl, pomalu přivedeme k varu. Vaříme v odkrytém hrnci. Před podáváním necháme ještě 5 minut dojít přikryté pokličkou.

 

 Kokosové mraky s meruňkami

množství na cca  40 kusů

Zdravé a chutné pečivo k čaji.

 

Ingredience: 100 g mouky

1 čaj. lžička prášku do pečiva

50 g cukru

1 vanilkový cukr

1 vejce

75 g Panenského kokosového oleje

50 g strouhaného kokosu

asi 100 g sušených pokrájených meruněk

 

Všechny přísady mimo meruněk dobře rozmícháme ručním mixérem a poté vmícháme pokrájené meruňky.

Dvěma lžičkami tvoříme malé kopičky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 8 – 10 minut na 180 stupňů .

 

Koláč s kokosem a čokoládou

Lehký koláč na nedělní snídani.

 

Ingredience: 6 vajec (oddělit žloutek a bílek)

150 g rozpuštěného Panenského kokosového oleje

200 g cukru

špetka soli

200 g mouky

2 čaj. lžičky prášku do pečiva

3 pol. lžíce mléka

asi 80 g nastrouhané čokolády

50 g kakaového prášku

50 g strouhaného kokosu

 

 

Nejdříve ušleháme bílky. Tekutý kokosový olej rozmícháme s cukrem, solí a žloutky, přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše dobře promícháme.

Vzniklé těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmícháme kakao a nastrouhanou čokoládu a do druhé poloviny přidáme strouhaný kokos.

Sníh z bílků rozdělíme a opatrně vmícháme do obou těst.

Na dobře vymazanou formu o průměru 24 cm nalijeme nejdříve tmavé a poté světlé těsto, pečeme asi 60 minut na 175 stupňů.

Dle chuti lze koláč ještě ozdobit čokoládovou nebo citrónovou polevou a posypat kokosovými chipsy.

Ledové bonbóny

množství asi na 30 formiček

Velmi rychlé, jednoduché a velmi oblíbené u dětí!!!

 

Ingredience: 90 g Panenského kokosového oleje

rozpustit při nízké teplotě, sejmout z plotny a vmíchat následující přísady:

135 g práškového cukru

50 g kakaa

1 vanilkový cukr

 

Naplníme do formiček, dáme zmrazit a asi 1 hodinu před konzumací vyjmeme z mrazáku a dáme povolit do lednice.

 

Čokoládovo – kokosové sušenky

množství asi na 80 kusů (lze je také snadno zamrazit)

 

Ingredience: 75 g bílého cukru

70 g hnědého cukru

2 vejce

150 g rozpuštěného Panenského kokosového oleje

300 g mouky

1 čaj. lžička soli

1 čaj. lžička jedlé sody

čokoládové vločky (lze nahradit lentilkami nebo nastrouhanou čokoládovou polevou)

 

 

Cukr, vejce a rozpuštěný kokosový olej promícháme metličkou či mixérem. Smícháme mouku, sůl a jedlou sodu a postupně přidáváme do směsi dokud není vše dobře promícháno. Poté vsypeme čokoládové vločky a dvěma lžičkami vytvoříme malé kopečky. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 8 – 10 minut při 180 stupních.

 

Kokosovo – citrónové mufiny

Nevšední a skvělé…

 

Ingredience: 250 g hladké mouky

2 čaj. lžičky prášku do pečiva

1 čaj. lžička jedlé sody

kůra z 1 citrónu

50 g strouhaného kokosu

1 vejce

140 g hnědého cukru

75 g rozpuštěného Panenského kokosového oleje

250 ml podmáslí nebo kokosového mléka

1 pol. lžíce citrónové šťávy

 

Smícháme všechny tekuté přísady a postupně přidáváme suché přísady, které jsme předem rovněž smísili. Vše krátce vyšleháme a směsí plníme vymazané formičky na muffiny, pečeme asi 20 minut při 160 – 180 °C.

 

Zelenina s Timovou zálivkou

Dietní letní večeře.

 

Ingredience: různé druhy dušené nebo grilované zeleniny

např.  mrkev, malá cuketa, kukuřice, červená paprika

 

Zálivka:

 

Lká pol. Lžíce bílého vinného octa

špetka soli

špetka pepře

špetka mletého kmínu ( případně jiné koření, nebo bylinky ze zahrádky)

 

Vše promíchat. Dáme rozehřát ½ šálku Virgin Coconut Oil a pomalu za stálého míchání jej přiléváme k ostatním přísadám, šleháme metličkou, než se vše spojí. Připravenou zeleninu přelijeme zálivkou a promícháme.

 

potraviny.jpg